Στον οίνο η ύπαρξη μικροοργανισμών είναι απαραίτητη. Χωρίς την ύπαρξή τους μάλιστα η παραγωγή ποιοτικών οίνων θα ήταν αδύνατη.
Έτσι κάποιοι μικροοργανισμοί είναι απαραίτητοι ενώ κάποιοι άλλοι είναι ανεπιθύμητοι. Με μικροβιολογικές αναλύσεις στους οίνους είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το είδος μικροοργανισμών που βρίσκονται στον οίνο καθώς και οι συγκέντρωση αυτών.
Παρακάτω αναλύονται τα διάφορα είδη μικροοργανισμών που συναντώνται στους οίνους:
Υπάρχουν αρκετά είδη ζυμών τα οποία δρουν κατά τη διάρκεια της οινοποίησης και έχουν τόσο θετικό όσο και αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των οίνων. Από τα 590 περίπου είδη ζυμών, μερικά μόνο υπάρχουν στα γλεύκη και είτε συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης είτε είναι υπεύθυνα για τις διάφορες ασθένειες του οίνου.
Τα γαλακτικά βακτήρια υπάρχουν στα γλεύκη και στους οίνους. Είναι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί στους οποίους ο πυρήνας διακρίνεται δύσκολα. Τα γαλακτικά βακτήρια που υπάρχουν στα γλεύκη και στους οίνους ανήκουν σε δύο οικογένειες, τη Lactobacillaceae και τη Lactobacillus.
Τα οξικά βακτήρια είναι αρκετά διαδεδομένα στη φύση και βρίσκονται ακόμα και στην επιφάνεια των σταφυλιών. Μπορούν να αναπτυχθούν τόσο σε περιβάλλον πλούσιο σε σάκχαρα όσο και σε αιθανόλη. Στον οίνο η παρουσία των οξικών βακτηρίων είναι ανεπιθύμητη καθώς μετατρέπουν την αλκοόλη σε οξικό οξύ. Η αντίδραση αυτή ονομάζεται οξική ζύμωση και απαιτεί αερόβιο περιβάλλον για να πραγματοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό τα οξικά βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτατα στην επιφάνεια των οίνων, σχηματίζοντας μια μεμβράνη. Η προστασία του οίνου από το οξυγόνο, είναι ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης της δράσης των οξικών βακτηρίων.
Ανάπτυξη ζυμομυκήτων κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης
Στο ξεκίνημα της διαδικασίας παραγωγής του οίνου, οι ζυμομύκητες μεταβολίζουν τα σάκχαρα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά του γλεύκους για να αποκτήσουν ενέργεια και να αυξήσουν τον πληθυσμό τους.
Έτσι παρατηρούνται οι εξής φάσεις στον κύκλο ανάπτυξης των ζυμών:
Μικροβιολογικές Αναλύσεις στους οίνους
Οι μικροβιακές αναλύσεις που γίνονται στους οίνους και στα γλεύκη αφορούν τον ποσοτικό προσδιορισμό και το είδος των μικροοργανισμών στον οίνο. Παρακάτω αναλύονται 3 μέθοδοι ανάλυσης:
Για τη μέθοδο αυτή θα χρειαστείτε:
- Πλακίδιο Neubauer
- Μικροσκόπιο
- Αναδευτήρα Vortex
Ο συνολικός αριθμός των κυττάρων προσδιορίζεται με μέτρηση των κυττάρων στο μικροσκόπιο, με τη βοήθεια αιματοκυτταρόμετρου ή πλακιδίου Neubauer.
Το υγρό που πρόκειται να εξεταστεί μικροσκοπικά ανακινείται ζωηρά (συσκευή Vortex), έτσι ώστε να γίνει ομοιόμορφη η κατανομή των κυττάρων. Μια σταγόνα από το υγρό μεταφέρεται με τη βοήθεια ράβδου πάνω στο πλακίδιο και αφού περάσει μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να επικαθίσουν τα κύτταρα στην επιφάνεια του πλακιδίου, προβαίνουμε στην αρίθμησή τους.
Για τη μέθοδο αυτή θα χρειαστείτε:
- τρυβλία πετρί
- θρεπτικό υλικό*
- μικροβιολογικός κρίκος
- επωαστικός θάλαμος
- δοκιμαστικοί σωλήνες 5-10 mL
- γλυκερίνη
*Το θρεπτικό μέσο εξαρτάται από το είδος του μικροβίου.
Πορεία Μεθόδου:
Με τη βοήθεια του μικροβιολογικού κρίκου εξαπλώνουμε περίπου 10 mL, θρεπτικού υλικού σε τρυβλίο πετρί και αφήνουμε 2-3 μέρες σε επωαστικό θάλαμο στους 27-30 °C, όπου και επωάζει.
Στο τέλος της επώασης φαίνονται καθαρά οι αποικίες. Με την βοήθεια του κρίκου παίρνουμε όσες μπορούμε την κάθεμιά ξεχωριστά και τις βάζουμε σε δοκιμαστικούς σωλήνες που έχουν 3 mL από το θρεπτικό υλικό.
Οι δοκιμαστικοί σωλήνες που περιέχουν από μια και μόνο αποικία αφήνονται για επώαση στον θάλαμο για 24 ώρες σε θερμοκρασία 27-30 °C. Όταν ολοκληρωθεί η επώαση παίρνουμε και πάλι με τον κρίκο μια σταγόνα από τον δοκιμαστικό σωλήνα και την εξαπλώνουμε σε δοκιμαστικό σωλήνα που περιέχει στερεό θρεπτικό υλικό υπό μορφή κεκλιμένου επιπέδου και το αφήνουμε για επώαση για 48 ώρες.
Όταν ολοκληρωθεί η επώαση βάζουμε τους δοκιμαστικούς σωλήνες στο ψυγείο (-20 °C) για συντήρηση, αφού προσθέσουμε 1 mL αποστειρωμένης γλυκερίνης. Έτσι έχουμε απομονώσει στελέχη ζυμών σε στερεή και σε υγρή μορφή.
Για τα γαλακτικά βακτήρια αλλάζει ο χρόνος επώασης (7-10 ημέρες) και το θρεπτικό μέσο.
Θα χρειαστείτε:
- Αντικειμενοφόρος πλάκα
- Λαβίδα
- Λύχνος Bunsen
- Μικροσκόπιο
- Διάλυμα χρωστικής crystal violet
- Lugol
- Διάλυμα της χρωστικής φουξίνης
- Αιθανόλη
- νερό
Για να μπορούν να παρατηρηθούν οι μικροοργανισμοί στο μικροσκόπιο με μεγάλη λεπτομέρεια, χρωματίζονται. Πριν τη χρώση υφίστανται μονιμοποίηση πάνω στην αντικειμενοφόρο πλάκα.
Ρίχνουμε στους μικροοργανισμούς χρωστική Α. Η χρωστική Α είναι το crystal violet που δίνει σκούρο μωβ χρώμα. Πάνω στους βαμμένους μικροοργανισμούς ρίχνουμε μια ποσότητα οργανικού διαλύτη (αιθυλική αλκοόλη). Στα Gram (-) βακτήρια, ο οργανικός διαλύτης διαλύει τη στοιβάδα των λιποσακχαριτών, η λεπτή στοιβάδα της μουρεΐνης καθίσταται περατή, δηλαδή δεν συγκρατεί το σύμπλοκο [Ι2-ΚΙ], που διαλύεται στην αλκοόλη και απομακρύνεται. Αντίθετα, στα Gram (+), ο οργανικός διαλύτης απλά αφυδατώνει την παχιά στοιβάδα της μουρεΐνης, μειώνοντας την διαπερατότητά της και καθιστώντας αδύνατη την έξοδο του συμπλόκου [Ι2-ΚΙ] και την είσοδο της χρωστικής Β. Στη συνέχεια ρίχνουμε στους μικροοργανισμούς χρωστική Β. Η χρωστική Β είναι η φουξίνη που δίνει το κόκκινο χρώμα. Η χρωστική Β χρωματίζει τα Gram (-), ενώ τα Gram (+) παραμένουν χρωματισμένα με τη χρωστική Α.
Αναδευτήρας Vortex
- Αθόρυβη λειτουργία
- Σταθερός και συμπαγής σχεδιασμός
- Διαθέσιμοι προσαρμογείς για σωλήνες
- Συνεχής λειτουργία ή λειτουργία αφής
- Ηλεκτρονικός έλεγχος ταχύτητας για σταθερή ταχύτητα ακόμη και κατά τις αλλαγές στο φορτίο
- Ατσάλινη βάση, πόδια σιλικόνης για εξαιρετική σταθερότητα
- Διαθέτει CE