Βρωμίνη διάλυμα 3% 500ml
Βρωμίνη διάλυμα 3% 500ml
Το νερό βρωμίου είναι ένα έντονα οξειδωτικό έντονο κίτρινο έως κόκκινο μείγμα που περιέχει διατομικό βρώμιο (Br2) διαλυμένο σε νερό (H2O). Χρησιμοποιείται συχνά ως αντιδραστικό σε χημικές δοκιμασίες αναγνώρισης για ουσίες που αντιδρούν με βρώμιο σε υδατικό περιβάλλον με τον μηχανισμό αλογόνωσης, κυρίως ακόρεστες ενώσεις άνθρακα (ενώσεις άνθρακα με 1 ή περισσότερους διπλούς ή τριπλούς δεσμούς). Οι πιο κοινές ενώσεις που αντιδρούν καλά με νερό βρωμίου είναι οι φαινόλες, τα αλκένια, οι ενόλες, η ομάδα ακετυλίου, η ανιλίνη και η γλυκόζη. Επιπλέον, το νερό βρωμίου χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο της παρουσίας ενός αλκενίου που περιέχει έναν διπλό ομοιοπολικό δεσμό που αντιδρά με το νερό βρωμίου που αλλάζει το χρώμα του από έντονο κίτρινο σε άχρωμο διάλυμα. Το βρώμιο νερό χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για τον έλεγχο της παρουσίας μιας ομάδας αλδεϋδης σε ενώσεις. Σε αυτήν την αντίδραση επίσης το χρώμα του νερού βρωμίου αλλάζει σε άχρωμο από κίτρινο (διαδικασία οξείδωσης).
Κύρια Χρήση
Στην οργανική χημεία, η δοκιμή βρωμίου είναι μια ποιοτική δοκιμή για την παρουσία ακορεστού (διπλοί ή τριπλοί δεσμοί άνθρακα-άνθρακα), φαινόλες και ανιλίνες.
Ένα άγνωστο δείγμα υποβάλλεται σε επεξεργασία με μια μικρή ποσότητα στοιχειακού βρωμίου σε έναν οργανικό διαλύτη, ως διχλωρομεθάνιο ή τετραχλωράνθρακα. Η παρουσία ακόρεστου ή / και φαινόλης ή ανιλίνης στο δείγμα φαίνεται με την εξαφάνιση του βαθύ καφέ χρώματος του βρωμίου όταν έχει αντιδράσει με το άγνωστο δείγμα. Ο σχηματισμός βρωμιωμένης φαινόλης (δηλαδή 2,4,6-τριβρωμοφαινόλης) ή ανιλίνης (δηλ. 2,4,6-τριβρωμοανιλίνης) με τη μορφή λευκού ιζήματος δείχνει ότι το άγνωστο ήταν φαινόλη ή ανιλίνη. Όσο πιο ακόρεστο είναι ένα άγνωστο, τόσο περισσότερο βρώμιο αντιδρά και όσο λιγότερο χρώμα θα εμφανιστεί το διάλυμα.
Εάν το καστανό χρώμα δεν εξαφανιστεί, πιθανώς λόγω της παρουσίας ενός αλκανίου που δεν αντιδρά, ή αντιδρά πολύ αργά με, βρώμιο, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δοκιμή υπερμαγγανικού καλίου, προκειμένου να προσδιοριστεί η παρουσία ή η απουσία του αλκενίου. Η τιμή του ιωδίου είναι ένας τρόπος να προσδιοριστεί ποσοτικά η παρουσία ακόρεστου.
Το τεστ βρωμίου είναι ένα απλό ποιοτικό τεστ. Οι σύγχρονες φασματοσκοπικές μέθοδοι (π.χ. NMR και υπέρυθρη φασματοσκοπία) είναι καλύτερες στον προσδιορισμό των δομικών χαρακτηριστικών και της ταυτότητας των άγνωστων ενώσεων.