DCPIP 5g – 2,6 Διχλωροφαινόλη Ινδοφαινόλη – 2,6-Dichlorophenol-indophenol sodium salt dihydrate
DCPIP 5g – 2,6- Διχλωροφαινόλη Ινδοφαινόλη – 2,6-Dichlorophenol-indophenol sodium salt dihydrate
Η 2,6-διχλωροφαινολολινδοφαινόλη (επίσης DCIP ή DPIP) είναι μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται ως οξειδοαναγωγική βαφή. Όταν οξειδώνεται, είναι μπλε με μέγιστη απορρόφηση στα 600 nm, όταν αναχθεί, είναι άχρωμο.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός τύπος: C12H7Cl2NO2
Μοριακό βάρος: 268.09g·mol−1
Χημική Δομή
Ασφάλεια και αποθήκευση για Διχλωροφαινόλη Ινδοφαινόλη
Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα.
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Αναλυτική περιγραφή
Το DCPIP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του ρυθμού φωτοσύνθεσης. Είναι μέρος της οικογένειας αντιδραστηρίων Hill. Όταν εκτίθεται σε φως σε ένα φωτοσυνθετικό σύστημα, η βαφή αποχρωματίζεται με χημική αναγωγή. Έχει μεγαλύτερη συγγένεια για τα ηλεκτρόνια από τη φερρεδοξίνη και η φωτοσυνθετική αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων μπορεί να μειώσει το DCPIP ως υποκατάστατο του NADP +, που είναι συνήθως ο τελικός φορέας ηλεκτρονίων στη φωτοσύνθεση. Καθώς το DCPIP μειώνεται και γίνεται άχρωμο, η προκύπτουσα αύξηση της μετάδοσης του φωτός μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα φασματοφωτόμετρο.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για τη βιταμίνη C. Εάν υπάρχει βιταμίνη C, η οποία είναι ένας καλός αναγωγικός παράγοντας, η μπλε βαφή, που γίνεται ροζ σε όξινες συνθήκες, ανάγεται σε άχρωμη ένωση με ασκορβικό οξύ. Αυτή η αντίδραση είναι μια αντίδραση οξειδοαναγωγής: η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) οξειδώνεται σε αφυδροασκορβικό οξύ και το DCPIP ανάγεται στην άχρωμη ένωση DCPIPH2
DCPIP (μπλε) + H + → DCPIPH (ροζ)
DCPIPH (ροζ) + βιταμίνη C → DCPIPH2 (άχρωμο)
Σε αυτήν την τιτλοδότηση, όταν έχει εξαντληθεί όλο το ασκορβικό οξύ στο διάλυμα, δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρόνια για τη μείωση του DCPIPH και το διάλυμα παραμένει ροζ λόγω του DCPIPH. Το τελικό σημείο είναι ένα ροζ χρώμα που παραμένει για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, εάν δεν υπάρχει αρκετό ασκορβικό οξύ για να μειώσει όλο το DCPIPH. Φαρμακολογικά πειράματα υποδηλώνουν ότι το DCPIP μπορεί να χρησιμεύσει ως προ-οξειδωτικό χημειοθεραπευτικό στόχο των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων σε ένα ζωικό μοντέλο ανθρώπινου μελανώματος. Ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων που προκαλείται από DCPIP συμβαίνει με την εξάντληση της ενδοκυτταρικής γλουταθειόνης και την αύξηση του οξειδωτικού στρες.