Πετρελαϊκός Αιθέρας 40-60 1lt
Ο Πετρελαϊκός Αιθέρας είναι το πετρελαϊκό κλάσμα που αποτελείται από αλειφατικούς υδρογονάνθρακες και βράζει στην περιοχή 35–60 °C και χρησιμοποιείται συνήθως ως εργαστηριακός διαλύτης. Παρά το όνομα, ο πετρελαϊκός αιθέρας δεν ταξινομείται ως αιθέρας. ο όρος χρησιμοποιείται μόνο μεταφορικά, υποδηλώνοντας εξαιρετική ελαφρότητα και αστάθεια.
Ιδιότητες
Οι πολύ ελαφρύτεροι, πιο πτητικούς διαλύτες υγρών υδρογονανθράκων που μπορούν να αγοραστούν από προμηθευτές εργαστηριακών χημικών μπορούν επίσης να προσφέρονται με την ονομασία πετρελαϊκός αιθέρας. Ο πετρελαϊκός αιθέρας αποτελείται κυρίως από αλειφατικούς υδρογονάνθρακες και συνήθως έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αρωματικά. Συνήθως υδροαποθειώνεται και μπορεί να υδρογονωθεί για να μειώσει την ποσότητα των αρωματικών και άλλων ακόρεστων υδρογονανθράκων. Ο πετρελαϊκός αιθέρας φέρει συνήθως ένα περιγραφικό επίθημα που δίνει το εύρος βρασμού. Έτσι, από τους κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές εργαστηριακών χημικών είναι δυνατή η αγορά διαφόρων πετρελαϊκών αιθέρων με εύρος βρασμού όπως 30–50 °C, 40–60 °C, 50–70 °C, 60–80 °C κ.λπ. Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαλύτες αλειφατικών υδρογονανθράκων εργαστηριακής ποιότητας με εύρος βρασμού έως και 100–140 °C μπορούν να ονομάζονται πετρελαϊκός αιθέρας, αντί για πετρελαϊκό οινόπνευμα. Δεν συνιστάται η χρήση κλάσματος με μεγαλύτερο εύρος σημείου βρασμού από 20 °C, λόγω πιθανής απώλειας του πιο πτητικού τμήματος κατά τη χρήση του στην ανακρυστάλλωση κ.λπ., και κατά συνέπεια διαφορετικών διαλυτοποιητικών ιδιοτήτων του υπολείμματος υψηλότερου βρασμού.
Οι περισσότεροι από τους ακόρεστους υδρογονάνθρακες μπορούν να αφαιρεθούν ανακινώντας δύο ή τρεις φορές με το 10% του όγκου του πυκνού θειικού οξέος. Στη συνέχεια συνεχίζεται η έντονη ανακίνηση με διαδοχικές δόσεις ενός συμπυκνωμένου διαλύματος υπερμαγγανικού καλίου σε θειικό οξύ 10% μέχρις ότου το χρώμα του υπερμαγγανικού να παραμείνει αμετάβλητο. Ο διαλύτης στη συνέχεια πλένεται καλά με διάλυμα ανθρακικού νατρίου και μετά με νερό, ξηραίνεται πάνω από άνυδρο χλωριούχο ασβέστιο και αποστάζεται. Εάν απαιτείται τελείως στεγνό, μπορεί να αφεθεί να σταθεί πάνω από σύρμα νατρίου ή υδρίδιο ασβεστίου.
Standards
Το Ligroin λαμβάνει τον αριθμό CAS 8032-32-4, ο οποίος εφαρμόζεται επίσης σε πολλά άλλα προϊόντα, ιδιαίτερα σε αυτά με χαμηλά σημεία βρασμού, που ονομάζονται πετρελαϊκό αλκοόλ, πετρελαϊκός αιθέρας και βενζίνη πετρελαίου. Το “Naphtha” έχει τον αριθμό μητρώου CAS 8030-30-6, ο οποίος καλύπτει επίσης τη βενζίνη και τον πετρελαϊκό αιθέρα: δηλαδή τους διαλύτες μη αρωματικών υδρογονανθράκων στο χαμηλότερο σημείο βρασμού. Το DIN 51630 προβλέπει το πετρελαϊκό οινόπνευμα (ονομάζεται επίσης spezialbenzine ή πετρελαϊκός αιθέρας) το οποίο περιγράφεται ως “ένα ειδικό απόσταγμα σημείου βρασμού (SBPS) που χρησιμοποιείται συνήθως σε εργαστηριακές εφαρμογές, με υψηλή πτητότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε αρωματικά. Το αρχικό σημείο βρασμού του είναι πάνω από 25 °C, το τελικό σημείο βρασμού του μέχρι τους 80 °C.
Ασφάλεια
Η έκθεση στον πετρελαϊκό αιθέρα συμβαίνει συνήθως είτε με εισπνοή είτε με επαφή με το δέρμα. Ο πετρελαϊκός αιθέρας μεταβολίζεται από το ήπαρ με βιολογικό χρόνο ημιζωής 46–48 ώρες. Η υπερβολική έκθεση με εισπνοή προκαλεί κυρίως επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) (πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία, κόπωση και ασυντονισμό). Γενικά, η τοξικότητα είναι πιο έντονη με τους πετρελαϊκούς αιθέρες που περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αρωματικών ενώσεων. Το n-εξάνιο είναι γνωστό ότι προκαλεί αξονική βλάβη στα περιφερικά νεύρα. Η επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Η από του στόματος κατάποση υδρογονανθράκων συχνά σχετίζεται με συμπτώματα ερεθισμού της βλεννογόνου μεμβράνης, εμετού και καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Κυάνωση, ταχυκαρδία και ταχύπνοια μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της εισρόφησης, με επακόλουθη ανάπτυξη χημικής πνευμονίτιδας. Άλλα κλινικά ευρήματα περιλαμβάνουν λευκωματουρία, αιματουρία, διαταραχή των ηπατικών ενζύμων και καρδιακές αρρυθμίες. Δόσεις τόσο χαμηλές όσο 10 ml από το στόμα έχουν αναφερθεί ότι είναι δυνητικά θανατηφόρες, ενώ ορισμένοι ασθενείς έχουν επιβιώσει από την κατάποση 60 ml αποσταγμάτων πετρελαίου. Ιστορικό βήχα ή πνιγμού σε συνδυασμό με εμετό υποδηλώνει έντονα εισρόφηση και πνευμονία από υδρογονάνθρακες. Η πνευμονία από υδρογονάνθρακες είναι μια οξεία αιμορραγική νεκρωτική νόσος που μπορεί να αναπτυχθεί εντός 24 ωρών μετά την κατάποση. Η πνευμονία μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες για πλήρη επίλυση. Η ενδοφλέβια χορήγηση προκαλεί πυρετό και τοπική βλάβη των ιστών. Τα αποστάγματα που προέρχονται από το πετρέλαιο δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνα στον άνθρωπο. Ο πετρελαϊκός αιθέρας αποικοδομείται γρήγορα στο έδαφος και στο νερό.
https://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_ether