Άγαρ 100g
Άγαρ 100g
Agar 100g
Το Άγαρ είναι σύνθετος πολυσακχαρίτης που παράγεται από θαλάσσια φύκη (ροδοφύκη) και ο οποίος χρησιμοποιείται σε μορφή ζελέ σαν στερεοποιητικός παράγοντας ευρύτατα.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός τύπος: C14H24O9
Μοριακό βάρος: 336.33 g/mol
Εμφάνιση: τζελ
Χημική Δομή
Αναλυτική περιγραφή
Το Άγαρ είναι ένα μείγμα δύο συστατικών: η γραμμική αγαρόζη πολυσακχαρίτη και ένα ετερογενές μείγμα μικρότερων μορίων που ονομάζονται αγαροπηκτίνη. Σχηματίζει τη δομή στήριξης στα κυτταρικά τοιχώματα ορισμένων ειδών φυκών και απελευθερώνεται σε βρασμό. Αυτά τα φύκια είναι γνωστά ως αγαρόφυτα και ανήκουν στο Rhodophyta (ερυθρά φύκια).
Το Agar έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε επιδόρπια σε όλη την Ασία και επίσης ως στερεό υπόστρωμα για να περιέχει καλλιεργητικά μέσα για μικροβιολογική εργασία. Το αγάρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό, κατασταλτικό της όρεξης, υποκατάστατο χορτοφάγου για ζελατίνη, παχυντικό για σούπες, σε κονσέρβες φρούτων, παγωτό και άλλα επιδόρπια, ως παράγοντας καθαρισμού στην παρασκευή και για το μέγεθος χαρτιού και υφασμάτων.
Ο πηκτωματοποιητής στο άγαρ είναι ένας μη διακλαδισμένος πολυσακχαρίτης που λαμβάνεται από τα κυτταρικά τοιχώματα ορισμένων ειδών κόκκινων φυκών, κυρίως από τανγκούσα (Gelidiaceae) και το ogonori (Gracilaria). Για εμπορικούς σκοπούς, προέρχεται κυρίως από το ogonori. Σε χημικούς όρους, το άγαρ είναι ένα πολυμερές που αποτελείται από υπομονάδες της γαλακτόζης σακχάρου.