Οξαλικό Οξύ 500g
Οξαλικό Οξύ 500g 2H2O (ένυδρο)
Το αιθανοδιικό οξύ ή Οξαλικό Οξύ είναι μια χημική ένωση με χημικό τύπο C2H2O4 και σύντομο συντακτικό τύπο HOOCCOOH. Είναι ένα άχρωμο στερεό, σχετικά ισχυρό καρβονικό οξύ, αφού είναι περίπου 3.000 φορές ισχυρότερο από το αιθανικό οξύ. Το διανιόν του ονομάζεται «οξαλικό» ή «αιθανοδιικό» και συμπεριφέρεται ως συναρμοστής για μεταλλικά κατιόντα. Συνήθως το οξαλικό οξύ βρίσκεται στην ένυδρη μορφή του (HOOCCOOH·2H2O).
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακό βάρος: M.W: 126.07 g·mol−1
Σημείο τήξης: 189 to 191 °C
Εμφάνιση: Λευκοί κρύσταλλοι, άοσμο
Πυκνότητα: 1.90 g·cm−3 (anhydrous, at 17 °C)[
Διαλυτότητα (στο νερό): 90-100 g/L (20 °C)
Χημικός Τύπος
Ασφάλεια και Αποθήκευση
Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα
Αναλυτική περιγραφή
Το αιθανοδιικό οξύ έχει κύρια φυσική παρουσία με τη μορφή των οξαλικών ανιόντων του. Τα οξαλικά βρίσκονται (σχετικά) ευρύτατα στο φυτικό βασίλειο, αλλά όχι μόνο. Π.χ. περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο λίπος των κοτόπουλων, στην οξαλίδα (κοινώς τσουκνίδα), στη ρίζα και στα φύλλα του ραβέντιου και του φαγόπυρου (είδος σίκαλης). Παράγεται βιοσυνθετικά μέσω της ατελούς οξείδωσης των σακχάρων.
Άλλα φαγώσιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν (επίσης) σημαντικές συγκεντρώσεις οξαλικών. Σ’αυτά περιέχονται το μαύρο πιπέρι, ο μαϊντανός, οι σπόροι παπαρούνας, ο αμάραντος, το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα τεύτλα, το κακάο, η σοκολάτα, οι περισσότεροι ξηροί καρποί, τα περισσότερα μούρα, τα φασόλια και τα φύλλα του τεϊόδενδρου, αν και το ίδιο το ρόφημα (τσάι) περιέχει πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις από αυτά, εξαιτίας του σχετικά μικρής μάζας φύλλων του φυτού που βράζονται κατά την παρασκευή του.