Βορικό Οξύ 500g
Βορικό Οξύ 500g
σε σκόνη
Αν και στη φύση υπάρχει ελεύθερο βορικό οξύ (ορυκτό σασσολίτης), η εκμετάλλευση του ορυκτού δεν είναι οικονομικώς συμφέρουσα, αφού οι ποσότητές του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτούμενες ποσότητες βορικού οξέος. ‘Ετσι, το βορικό οξύ παρασκευάζεται με επίδραση ισχυρού oξέος (HCl ή H2SO4) σε ορυκτό βόρακα ή σε ορυκτό (κυρίως) ουλεξίτη, ο οποίος αποτελεί το κύριο ορυκτό του βορίου και βρίσκεται σε άφθονες ποσότητες.
Φυσικoχημικές ιδιότητες για Βορικό Οξύ
Εμφάνιση: Λευκοί λεπιδοειδείς κρύσταλλοι ή λευκή σκόνη σαπωνώδους υφής.
Μοριακός τύπος: H3ΒΟ3
Σχετική μοριακή μάζα: 61,83
Πυκνότητα: 1,435 g/cm3
Σημείο τήξεως: 170,9ºC (υπό μερική αποσύνθεση, αποβάλλει Η2Ο ).
Σημείο ζέσεως: 300ºC (διασπάται, αποβάλλοντας Η2Ο).
Διαλυτότητα στο νερό (g/100 mL): 2,52 (0°C), 5,7 (25°C), 27,53 (100°C). Η διαλυτότητα στο νερό αυξάνεται παρουσία HCl, κιτρικού και τρυγικού οξέος.
Διαλυτότητα σε οργανικούς διαλύτες: 1 g διαλύεται σε 6 mL αιθανόλης και σε 4 mL γλυκερίνης. Ελαφρά διαλυτό στην πυριδίνη, πολύ διαλυτό στην ακετόνη.
pKa: 9,24, 12,4, 13,3 (ασθενέστατο οξύ).
Διπολική ροπή: 0 Debye.
Τοξικότητα (LD50): 2660 mg/kg, (επίμυες, λήψη από το στόμα). Ιδιαίτερα δηλητηριώδες για μικρόβια, μύκητες και έντομα.
Χημικός Τύπος για Βορικό Οξύ
Ασφάλεια και Αποθήκευση
Κίνδυνος για την υγεία
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου
Αναλυτική περιγραφή για Βορικό Οξύ
Η ονομασία του στοιχείου βόριο (boron) προήλθε από την ονομασία του ορυκτού βόρακα (borax) (Na2B4O7·10H2O), η οποία με τη σειρά της προήλθε από την περσική ονομασία του ορυκτού burah. Οι αρχαίοι ‘Ελληνες αναφέρουν τον βόρακα ως νίτρον βόρακα. Οι Εβραίοι αναφέρουν τον βόρακα ως borith και οι ‘Αραβες ως buraq (που σημαίνει “λευκός”).
Η κατάληξη (-on) στη σύγχρονη αγγλική ονομασία του βορίου boron προτάθηκε από τον Humphry Davy (1778-1829), ο οποίος πρώτος, το 1808 παρασκεύασε το στοιχείο σε ακάθαρτη μορφή με αναγωγή του οξειδίου του (B2O3) με μεταλλικό κάλιο (1808). Η κατάληξη -on προτιμήθηκε για να είναι ίδια με τις αντίστοιχες των carbon (άνθρακα) και silicon (πυρίτιο), στοιχείων γειτονικών με το βόριο στον Περιοδικό Πίνακα. Αρχικά, είχε προταθεί η ονομασία boracium σε συμφωνία με τη λατινική ονομασία acidum boracicum του βορικού οξέος.