Ερυθρό της Φαινόλης 5g
Ερυθρό της Φαινόλης 5g
Το κόκκινο φαινόλης (επίσης γνωστό ως φαινολοσουλφονυλοφθαλεΐνη ή PSP) είναι ένας δείκτης pH που χρησιμοποιείται συχνά σε εργαστήρια κυτταρικής βιολογίας.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακος τύπος: C19H14O5S
Μοριακή μάζα: 354.38 g·mol−1
Διαλυτότητα στο νερό: 0.77 grams per liter (g/l)
Χημική Δομή
Ασφάλεια και αποθήκευση
Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα
Αναλυτική περιγραφή
Ένα διάλυμα ερυθρού φαινόλης χρησιμοποιείται ως δείκτης ρΗ, συχνά σε κυτταροκαλλιέργεια. Το χρώμα του εμφανίζει σταδιακή μετάβαση από το κίτρινο (λmax = 443 nm) σε κόκκινο (λmax = 570 nm) σε εύρος τιμών pH 6,8 έως 8,2. Πάνω από το pH 8,2, το κόκκινο φαινόλης μετατρέπει ένα λαμπερό ροζ χρώμα (φούξια).
Κόκκινο φαινόλης (δείκτης pH)
κάτω από ρΗ 6,8 πάνω από ρΗ 8,2
6.8 ⇌ 8.2
Σε κρυσταλλική μορφή και σε διάλυμα κάτω από πολύ όξινες συνθήκες (χαμηλό ρΗ), η ένωση υπάρχει ως αμφιοντικό όπως στην δομή που φαίνεται παραπάνω, με τη θειική ομάδα αρνητικά φορτισμένη, και η ομάδα κετόνης φέρει ένα επιπλέον πρωτόνιο. Αυτή η φόρμα μερικές φορές συμβολικά γράφεται ως H +
2PS-
και είναι πορτοκαλί-κόκκινο. Αν το ρΗ είναι αυξημένο (pKa = 1,2), το πρωτόνιο από την ομάδα κετόνης χάνεται, με αποτέλεσμα το κίτρινο, αρνητικά φορτισμένο ιόν που δηλώνεται ως HPS-. Σε ακόμα υψηλότερο ρΗ (ρΚα = 7,7), η υδροξυ ομάδα της φαινόλης χάνει το πρωτόνιό της, καταλήγοντας στο κόκκινο ιόν που δηλώνεται ως PS2-.
Σε διάφορες πηγές, η δομή του ερυθρού φαινόλης παρουσιάζεται με το άτομο θείου να αποτελεί μέρος μιας κυκλικής ομάδας, παρόμοια με τη δομή της φαινολοφθαλεΐνης. Ωστόσο, αυτή η κυκλική δομή δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί με κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ.
Αρκετοί δείκτες μοιράζονται μια παρόμοια δομή με το φαινόλης, συμπεριλαμβανομένου του μπλε βρωμοθυμόλης, της μπλε θυμόλης, της πορφύρας της βρωμοκρεσόλης, της θυμολοφθαλεΐνης και της φαινολοφθαλεΐνης. (Ένας πίνακας άλλων κοινών χημικών δεικτών είναι διαθέσιμος στο άρθρο σχετικά με τους δείκτες pH.)