Υδροξείδιο του Ασβεστίου – Ca(OH)2 1kg
Το υδροξείδιο του ασβεστίου (Calcium hydroxide), που συνήθως ονομάζεται σβησμένη άσβεστος, είναι ανόργανη ένωση με τον χημικό τύπο Ca(OH)2. Είναι άχρωμη κρυσταλλική ή λευκή σκόνη και λαμβάνεται όταν αναμειγνύεται το οξείδιο του ασβεστίου με νερό. Έχει αρκετά ονόματα μεταξύ των οποίων σβησμένη άσβεστος, γάλα ασβέστου, καυστική άσβεστος, ένυδρη άσβεστος. Το υδροξείδιο του ασβεστίου χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές που περιλαμβάνουν και την προετοιμασία του φαγητού.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Διαβρωτικό Προκαλεί ερεθισμό
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Αναλυτική περιγραφή
Μια σημαντική εφαρμογή του υδροξειδίου του ασβεστίου είναι ως κροκιδωτής, στο νερό και στην επεξεργασία λυμάτων. Σχηματίζει ένα φορτισμένο στερεό που βοηθά στην αφαίρεση μικρότερων σωματιδίων από νερό, καταλήγοντας σε ένα πιο καθαρό προϊόν. Αυτή η εφαρμογή χαρακτηρίζεται από μικρό κόστος και τη χαμηλή τοξικότητα του υδροξειδίου του ασβεστίου. Χρησιμοποιείται επίσης στην επεξεργασία πρόσφατου νερού για την αύξηση του pH του νερού, έτσι ώστε οι σωλήνες να μην διαβρώνονται όπου το νερό είναι όξινο, επειδή είναι αυτορρυθμιζόμενη και δεν αυξάνει υπερβολικά το pH.
Χρησιμοποιείται, επίσης στην παρασκευή της αέριας αμμωνίας, ως εξής:
Ca(OH)2 + 2NH4Cl → 2NH3 + CaCl2 + 2H2O
Μια άλλη εφαρμογή είναι στη χαρτοβιομηχανία, όπου είναι ένα ενδιάμεσο προϊόν στην αντίδραση παραγωγής του υδροξειδίου του νατρίου. Αυτή η μετατροπή είναι ένα τμήμα του βήματος της καυστικοποίησης στη μέθοδο Κραφτ για παραγωγή πολτού. [5] Στη διεργασία καυστικοποίησης προστίθεται μη εσβεσμένη άσβεστος στο πράσινο διάλυμα που είναι ένα διάλυμα που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό νάτριο και θειικό νάτριο που παράγεται διαλύοντας το τήγμα, που είναι η λιωμένη μορφή αυτών των χημικών από τον φούρνο ανάκτησης.
Λόγω της χαμηλής τοξικότητας του και της ηπιότητας των βασικών του ιδιοτήτων, η σβησμένη άσβεστος χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για:
- τον καθαρισμό του ακατέργαστου χυμού ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλων στη βιομηχανία ζάχαρης
- την επεξεργασία του νερού για αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά
- αγγούρια σε τουρσιά και άλλα τρόφιμα
- την παρασκευή κινέζικων αβγών του αιώνα (century eggs)
- την παρασκεή τορτίγιας καλαμποκιού (βοηθά το καλαμποκάλευρο να δέσει)
- τον καθαρισμό της άλμης των ανθρακικών του ασβεστίου και του μαγνησίου στην παρασκευή άλατος για τρόφιμα και φαρμακευτικές χρήσεις
- ενίσχυση (συμπλήρωμα Ca) σε ποτά φρούτων, όπως στον χυμό πορτοκαλιού και τις βρεφικές τροφές
- βοήθεια στην πέψη (που ονομάζεται τσούνα (Choona) και χρησιμοποιείται στην Ινδία στο πάαν (paan), ένα μείγμα από αρέκα, υδροξείδιο του ασβεστίου και μια ποικιλία καρπών τυλιγμένων σε φύλλα ινδοκάρυδου (betel leaves))
- υποκατάστατο της μαγειρικής σόδας στην παρασκευή παπαντάμ (papadam).