Χλωριούχο Μαγγάνιο 4-H2O (ΙΙ) 250g
Το Χλωριούχο Μαγγάνιο (ΙΙ) 250g είναι το διχλωριούχο άλας του μαγγανίου, MnCl2. Αυτή η ανόργανη χημική ουσία υπάρχει στην άνυδρη μορφή, καθώς και το διένυδρο (MnCl2·2H2O) και το τετραένυδρο (MnCl2·4H2O), με το τετραένυδρο να είναι η πιο κοινή μορφή. Όπως πολλά είδη Mn(II), αυτά τα άλατα είναι ροζ, με την ωχρότητα του χρώματος να είναι χαρακτηριστική των συμπλεγμάτων μετάλλων μετάπτωσης με διαμορφώσεις υψηλής περιστροφής d5.[2] Είναι παραμαγνητικό άλας.
Ο σκακχίτης είναι η φυσική, άνυδρη μορφή χλωριούχου μαγγανίου (II).[9] Το μόνο άλλο γνωστό επί του παρόντος ορυκτό συστηματοποιημένο ως χλωριούχο μαγγάνιο είναι ο κεμπίτης – ένας εκπρόσωπος της ομάδας ατακαμίτη, μια ομάδα υδροξειδίων-χλωριδίων.
Εφαρμογή
Το Χλωριούχο Μαγγάνιο χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή μπαταριών ξηρής κυψέλης. Είναι ο πρόδρομος της αντικρουστικής ένωσης μεθυλοκυκλοπενταδιενυλο μαγγάνιο τρικαρβονύλιο.
Χημικές Ιδιότητες
Οι υδρίτες διαλύονται στο νερό για να δώσουν ήπια όξινα διαλύματα με pH περίπου 4. Αυτά τα διαλύματα αποτελούνται από το σύμπλοκο μετάλλου aquo [Mn(H2O)6]2+. Είναι ένα ασθενές οξύ Lewis, που αντιδρά με ιόντα χλωρίου για να παράγει μια σειρά στερεών που περιέχουν τα ακόλουθα ιόντα [MnCl3]-, [MnCl4]2- και [MnCl6]4-. Τόσο το [MnCl3]- όσο και το [MnCl4]2- είναι πολυμερή. Κατά την επεξεργασία με τυπικούς οργανικούς συνδέτες, το μαγγάνιο (II) υφίσταται οξείδωση με αέρα για να δώσει σύμπλοκα Mn (III). Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν [Mn(EDTA)]-, [Mn(CN)6]3- και [Mn(ακετυλακετονικό)3].
Η τριφαινυλφωσφίνη σχηματίζει ένα ασταθές προϊόν προσθήκης 2:1: MnCl2 + 2 Ph3P → [MnCl2(Ph3P)2] Το άνυδρο χλωριούχο μαγγάνιο (II) χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης για τη σύνθεση μιας ποικιλίας ενώσεων μαγγανίου. Για παράδειγμα, το μαγγανοκένιο παρασκευάζεται με αντίδραση MnCl2 με διάλυμα κυκλοπενταδιενιδίου νατρίου σε τετραϋδροφουράνιο (THF). MnCl2 + 2 NaC5H5 → Mn(C5H5)2 + 2 NaCl.