Υποχλωριώδες Ασβέστιο 1kg
Υποχλωριώδες Ασβέστιο 1kg
Min. content: 60% active chlorine
Το Υποχλωριώδες Ασβέστιο είναι μια ανόργανη ένωση με τύπο Ca (ClO) 2. Είναι το κύριο δραστικό συστατικό των εμπορικών προϊόντων που ονομάζεται σκόνη λεύκανσης, σκόνη χλωρίου ή χλωριούχο ασβέστιο, που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία νερού και ως μέσο λεύκανσης. Αυτή η ένωση είναι σχετικά σταθερή και έχει μεγαλύτερο διαθέσιμο χλώριο από το υποχλωριώδες νάτριο (υγρό λευκαντικό). Είναι ένα λευκό στερεό, αν και τα εμπορικά δείγματα εμφανίζονται κίτρινα. Μυρίζει έντονα το χλώριο, λόγω της αργής αποσύνθεσης του σε υγρό αέρα. Δεν είναι ιδιαίτερα διαλυτό στο σκληρό νερό και προτιμότερα χρησιμοποιείται σε μαλακό έως μέτριο σκληρό νερό. Έχει δύο μορφές: ξηρό (άνυδρο); και ενυδατωμένο (ενυδατωμένο).
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός τύπος: Ca(ClO)2
Μοριακό βάρος: 142.98 g/mol
Σημείο ζέσης: 175 °C
Σημείο τήξης: 100 °C
Πυκνότητα: 2.35 g/cm3
Διαλυτότητα στο νερό: 21 g/100 mL at 25 °C
Εμφάνιση: λευκή/γκρι σκόνη
Χημική Δομή
Ασφάλεια και αποθήκευση
Οξειδωτικό Επικίνδυνο για το περιβάλλον Διαβρωτικό Προκαλεί ερεθισμό συα μάτια και στο δέρμα
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Αναλυτική περιγραφή
Η χλωράσβεστος (bleaching powder, λευκαντική σκόνη) αποτελεί μια “στερεή” μορφή υποχλωριώδους άλατος και παρασκευάσθηκε για πρώτη φορά από τον Σκώτο χημικό Charles Tennant (1768-1838) το 1799. Ο Tennant υπήρξε ιδρυτής μιας μεγάλης υφαντουργικής βιομηχανίας (εριουργίας), όπου η σημαντικό πρόβλημα αποτελούσε πάντοτε ο αποχρωματισμός του ερίου (μαλλιού). Λόγω της οσμής χλωρίου και υποχλωριώδους οξέος που ανέδιδε (διασπάται αργά από την υγρασία και το ατμοσφαιρικό CΟ2), στην Ελλάδα ήταν γνωστή και ως βρωμούσα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η χλωράσβεστος δεν είναι καθαρό υποχλωριώδες άλας. Συχνά, ως χημικός τύπος της χλωρασβέστου αναφέρεται ο τύπος CaOCl2, ο οποίος όμως δεν βοηθά στην αναγνώρισή της ως υποχλωριώδες άλας. Διευκρινιστικότερος είναι ο χημικός τύπος Ca(OCl)Cl που δηλώνει μικτό υποχλωριώδες-χλωριούχο άλας του ασβεστίου. Στην πραγματικότητα η χλωράσβεστος είναι μίγμα Ca(ΟCl)2, CaCl2, Ca(ΟΗ)2 και με βάση τις αναλογίες των επιμέρους συστατικών, ο χημικός τύπος που αποδίδει κάπως ακριβέστερα τη σύστασή της είναι ο ακόλουθος: Ca(OCl)2·CaCl2·Ca(OH)2·2H2O.
Η χλωράσβεστος παρασκευάζεται με διαβίβαση χλωρίου σε πυκνό αιώρημα υδροξειδίου του ασβεστίου (εσβεσμένη άσβεστος), γεγονός που εξασφαλίζει αποτελεσματικότερη δέσμευση του χλωρίου, σύμφωνα με την αντίδραση:
2 Ca(OH)2 + 2 Cl2 Ca(OCl)2 + CaCl2 + H2O
Η χλωράσβεστος σπάνια χρησιμοποιείται πλέον ως σκόνη αποχρωματισμού. Κυρίως χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό μεγάλων χώρων συναθροίσεων (σχολεία, στρατώνες) σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων λοιμωδών νόσων (π.χ. μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα). Μεγάλες ποσότητες χλωρασβέστου χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν και χρησιμοποιούνται ακόμη για απολυμάνσεις χώρων σε εποχές σοβαρών επιδημιών (π.χ. χολέρας). Σήμερα, η χρήση της στερεής χλωρασβέστου είναι περιορισμένη, αφού έχει αντικατασταθεί από τα διάφορα υγρά διαλύματα χλωροκαθαριστικών.