Νιτρώδες Νάτριο 99% 1kg
Το Νιτρώδες Νάτριο είναι άλας του νιτρώδους οξέος με νάτριο και έχει χημικό τύπο NaNO2. Είναι φυσικό προϊόν και απαντάται υπό τη μορφή κρυστάλλων. Έχει χρώμα υποκίτρινο και είναι υγροσκοπικό. Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων κρέατος ως συντηρητικό, με τον αριθμό Ε250. Γενικά συμβάλλει στη σταθεροποίηση του χρώματος των προϊόντων κρέατος, ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζει την ανάπτυξη διάφορων ειδών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Clostridium botulinum, το οποίο ευθύνεται για τη εμφάνιση του βοτουλισμού στον άνθρωπο.
Το νιτρώδες νάτριο είναι μια ανόργανη ένωση με χημικό τύπο NaNO2. Είναι μια λευκή έως ελαφρώς κιτρινωπή κρυσταλλική σκόνη που είναι πολύ διαλυτή στο νερό και είναι υγροσκοπική. Από βιομηχανική άποψη, είναι το πιο σημαντικό νιτρώδες άλας. Είναι πρόδρομος μιας ποικιλίας οργανικών ενώσεων, όπως φαρμακευτικά προϊόντα, βαφές και φυτοφάρμακα, αλλά είναι πιθανώς πιο γνωστό ως πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα κρέατα και (σε ορισμένες χώρες) σε προϊόντα ψαριών.
Χρήσεις
Βιομηχανική χημεία
Η κύρια χρήση του νιτρώδους νατρίου είναι για τη βιομηχανική παραγωγή οργανικών ενώσεων αζώτου. Είναι ένα αντιδραστήριο για τη μετατροπή των αμινών σε διαζω ενώσεις, οι οποίες είναι βασικοί πρόδρομοι για πολλές βαφές, όπως οι διαζωχρωστικές. Οι νιτρώδεις ενώσεις παράγονται από νιτρώδη. Αυτά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καουτσούκ. Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία μεταλλουργικών εφαρμογών, για φωσφατοποίηση και αφαλάτωση. Το νιτρώδες νάτριο είναι ένας αποτελεσματικός αναστολέας της διάβρωσης και χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε βιομηχανικά γράσα, ως υδατικό διάλυμα σε συστήματα ψύξης κλειστού βρόχου και σε λιωμένη κατάσταση ως μέσο μεταφοράς θερμότητας.
Πρόσθετο και συντηρητικό τροφίμων
Το νιτρώδες νάτριο χρησιμοποιείται για να επιταχύνει τη σκλήρυνση του κρέατος και επίσης να προσδώσει ένα ελκυστικό ροζ χρώμα. Τα νιτρώδη αντιδρούν με τη μυοσφαιρίνη του κρέατος για να προκαλέσουν χρωματικές αλλαγές, μετατρέποντας πρώτα σε νιτροσμυοσφαιρίνη (έντονο κόκκινο), στη συνέχεια, κατά τη θέρμανση, σε νιτροσοαιμοχρωμία (ροζ χρωστική ουσία). Ιστορικά, το αλάτι έχει χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση του κρέατος. Το προϊόν κρέατος που διατηρήθηκε με αλάτι είχε συνήθως καστανό-γκρι χρώμα. Όταν προστίθεται νιτρώδες νάτριο με το αλάτι, το κρέας αποκτά ένα κόκκινο και στη συνέχεια ροζ χρώμα, το οποίο συνδέεται με αλλαντικά όπως το ζαμπόν, το μπέικον, τα χοτ ντογκ και η Μπολόνια. Στις αρχές του 1900, η ακανόνιστη σκλήρυνση ήταν συνηθισμένη. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα γύρω από τη χρήση του νιτρώδους νατρίου ως πρόσθετου στα τρόφιμα, τυποποιώντας την ποσότητα που υπάρχει στα τρόφιμα για να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα που απαιτείται ενώ μεγιστοποιήθηκε ο ρόλος του προσθέτου στα τρόφιμα. Μέσω αυτής της έρευνας, το νιτρώδες νάτριο βρέθηκε ότι δίνει γεύση και χρώμα στο κρέας και αναστέλλει την οξείδωση των λιπιδίων που οδηγεί σε τάγγιση, με ποικίλους βαθμούς αποτελεσματικότητας για τον έλεγχο της ανάπτυξης μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες. Η ικανότητα του νιτρώδους νατρίου να αντιμετωπίζει τα προαναφερθέντα ζητήματα έχει οδηγήσει στην παραγωγή κρέατος με παρατεταμένη διάρκεια αποθήκευσης και έχει βελτιώσει το επιθυμητό χρώμα και γεύση. Σύμφωνα με επιστήμονες που εργάζονται για τη βιομηχανία κρέατος, τα νιτρώδες έχουν βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτή η άποψη αμφισβητείται υπό το πρίσμα της αναποτελεσματικότητάς της κατά της αλλαντίασης και των πιθανών καρκινογόνων επιπτώσεων που προκαλούνται από την προσθήκη νιτρωδών στο κρέας. Τα νιτρώδη έχουν τον αριθμό Ε E250. Το νιτρώδες κάλιο (E249) χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο. Έχει εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στην επεξεργασία κρέατος, το νιτρώδες νάτριο δεν χρησιμοποιείται ποτέ σε καθαρή κατάσταση αλλά πάντα αναμεμειγμένο με κοινό αλάτι. Αυτό το μείγμα είναι γνωστό ως νιτρωμένο άλας, άλας ωρίμανσης ή νιτρωμένο άλας ωρίμανσης. Στην Ευρώπη, το νιτρωμένο άλας σκλήρυνσης περιέχει μεταξύ 99,1% και 99,5% κοινό αλάτι και μεταξύ 0,5% και 0,9% νιτρώδες. Στις ΗΠΑ, το νιτρωμένο άλας ωρίμανσης χορηγείται σε δόση 6% και πρέπει να αναμιγνύεται ξανά με αλάτι πριν από τη χρήση.
Παραγωγή
Η βιομηχανική παραγωγή νιτρώδους νατρίου ακολουθεί μία από τις δύο διαδικασίες, τη μείωση των νιτρικών αλάτων ή την οξείδωση των κατώτερων οξειδίων του αζώτου. Μια μέθοδος χρησιμοποιεί λιωμένο νιτρικό νάτριο ως αλάτι, και μόλυβδο που οξειδώνεται, ενώ μια πιο σύγχρονη μέθοδος χρησιμοποιεί ρινίσματα παλιοσιδήρου για τη μείωση του νιτρικού άλατος. Μια πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος περιλαμβάνει τη γενική αντίδραση των οξειδίων του αζώτου σε αλκαλικό υδατικό διάλυμα, με την προσθήκη ενός καταλύτη. Οι ακριβείς συνθήκες εξαρτώνται από το ποια οξείδια του αζώτου χρησιμοποιούνται και ποιο είναι το οξειδωτικό, καθώς οι συνθήκες πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά για να αποφευχθεί η υπερβολική οξείδωση του ατόμου του αζώτου. Το νιτρώδες νάτριο έχει επίσης παραχθεί με αναγωγή των νιτρικών αλάτων με έκθεση σε θερμότητα, φως, ιονίζουσα ακτινοβολία, μέταλλα, υδρογόνο και ηλεκτρολυτική αναγωγή.