Νιτρικός Μόλυβδος (ΙΙ) 1Kg
O νιτρικός μόλυβδος (II) είναι μια ανόργανη ένωση με τον χημικό τύπο Pb(NO3)2. Συνήθως εμφανίζεται ως άχρωμο κρύσταλλο ή λευκή σκόνη και, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα άλατα μολύβδου (II), είναι διαλυτό στο νερό. Γνωστή από τον Μεσαίωνα με το όνομα plumb dulcis, η παραγωγή νιτρικού μολύβδου (II) από μεταλλικό μόλυβδο ή οξείδιο μολύβδου σε νιτρικό οξύ ήταν μικρής κλίμακας, για άμεση χρήση στην παραγωγή άλλων ενώσεων μολύβδου. Τον δέκατο ένατο αιώνα ο μόλυβδος (II) άρχισε να παράγεται εμπορικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιστορικά, η κύρια χρήση ήταν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωστικών ουσιών για χρώματα μολύβδου, αλλά τέτοια χρώματα αντικαταστάθηκαν από λιγότερο τοξικά χρώματα με βάση το διοξείδιο του τιτανίου. Άλλες βιομηχανικές χρήσεις περιελάμβαναν σταθεροποίηση θερμότητας σε νάιλον και πολυεστέρες και σε επικαλύψεις φωτοθερμογραφικού χαρτιού. Από το 2000 περίπου, ο νιτρικός μόλυβδος (II) έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στην κυανίωση χρυσού. Ο νιτρικός μόλυβδος (II) είναι τοξικός και πρέπει να χειρίζεται με προσοχή ώστε να αποφεύγεται την εισπνοή, η κατάποση και η επαφή με το δέρμα. Λόγω της επικίνδυνης φύσης του, οι περιορισμένες εφαρμογές νιτρικού μολύβδου (II) βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός τύπος: Pb(NO3)2
Μοριακό βάρος: 331.2 g/mol
Σημείο τήξης: Αποσυντίθεται
Πυκνότητα: 4.53 g/cm3
Διαλυτότητα στο νερό: 376.5 g/L (0 °C)
597 g/L (25°C)
1270 g/L (100°C)
Εμφάνιση: άχρωμο
Χημική Δομή
Ασφάλεια και αποθήκευση
Οξειδωτικό Διαβρωτικό Επικίνδυνο για το περιβάλλον Προκαλεί ερεθισμό Επικίνδυνο για την υγεία
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο νιτρικός μόλυβδος (II) είναι τοξικός και η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δηλητηρίαση από μόλυβδο, όπως ισχύει για όλες τις διαλυτές ενώσεις μολύβδου. Όλες οι ανόργανες ενώσεις μολύβδου ταξινομούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Κατηγορία 2Α). Έχουν συνδεθεί με καρκίνο του νεφρού και γλοίωμα σε πειραματόζωα και με καρκίνο του νεφρού, καρκίνο του εγκεφάλου και καρκίνο του πνεύμονα σε ανθρώπους, αν και μελέτες για εργαζόμενους που εκτίθενται σε μόλυβδο συχνά περιπλέκονται από την ταυτόχρονη έκθεση στο αρσενικό. Ο μόλυβδος είναι γνωστό ότι υποκαθιστά τον ψευδάργυρο σε ορισμένα ένζυμα, συμπεριλαμβανομένης της αφυδατάσης δ-αμινολεβουλινικού οξέος (porphobilinogen synthase) στη βιοσυνθετική οδό haem και της πυριμιδίνης-5′-νουκλεοτιδάσης, σημαντικά για τον σωστό μεταβολισμό του DNA και επομένως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο.
Αναλυτική περιγραφή
Ο νιτρικός μόλυβδος αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1597 από τον αλχημιστή Andreas Libavius, ο οποίος ονόμασε την ουσία plumb dulcis, που σημαίνει «γλυκό μόλυβδο», λόγω της γεύσης του. Παράγεται στο εμπόριο μέσω αντίδρασης μεταλλικού μολύβδου με πυκνό νιτρικό οξύ στο οποίο είναι λιτά διαλυτό. Έχει παραχθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωστικών όπως το χρώμιο κίτρινο (μόλυβδος (II) χρώμιο, PbCrO4) και χρώμιο πορτοκαλί (βασικός μόλυβδος (II) χρωμικό, Pb2CrO5) και η Νάπολη κίτρινο. Αυτές οι χρωστικές χρησιμοποιήθηκαν για βαφή και εκτύπωση βαμβακερού υφάσματος και άλλων υφασμάτων. Έχει χρησιμοποιηθεί ως οξειδωτικό σε μαύρη σκόνη και μαζί με αζίδιο μολύβδου σε ειδικά εκρηκτικά.
Η κρυσταλλική δομή του νιτρικού στερεού μολύβδου (II) προσδιορίστηκε με περίθλαση νετρονίων. Η ένωση κρυσταλλώνεται στο κυβικό σύστημα με τα άτομα μολύβδου σε ένα κυβικό σύστημα. Όλα τα μήκη δεσμού N – O είναι ίδια, στα 127 picometres.Το ερευνητικό ενδιαφέρον για την κρυσταλλική δομή του νιτρικού μολύβδου (II) βασίστηκε εν μέρει στη δυνατότητα ελεύθερης εσωτερικής περιστροφής των νιτρικών ομάδων εντός του κρυσταλλικού πλέγματος σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε.
Χημικές ιδιότητες και αντιδράσεις
Διαλυτότητα του νιτρικού μολύβδου στο νιτρικό οξύ στους 26 ° C. Ο νιτρικός μόλυβδος αποσυντίθεται κατά τη θέρμανση, μια ιδιότητα που έχει χρησιμοποιηθεί στην πυροτεχνία. Είναι διαλυτό στο νερό και στο αραιό νιτρικό οξύ.