Θειοκυανιούχο Αμμώνιο 500g
Θειοκυανιούχο Αμμώνιο 500g
Το θειοκυανικό αμμώνιο είναι μια ανόργανη ένωση με τον τύπο NH4SCN. Είναι το άλας του κατιόντος αμμωνίου και του θειοκυανικού ανιόντος.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός Τύπος: NH4SCN
Μοριακή μάζα: 76.122 g/mol
Εμφάνιση: Άχρωμο κρυσταλλικό στερεό
Πυκνότητα: 1.305 g/cm3
Σημείο τήξης: 149.5 °C
Σημείο ζέσης: 170 °C
Διαλυτότητα στο νερό: 128 g/100 mL (0 °C)
Διαλυτότητα: διαλυτό σε υγρή αμμωνία, αιθανόλη και ακετόνη
Χημική Δομή
Ασφάλεια και αποθήκευση
Αναλυτική Περιγραφή
Το θειοκυανικό αμμώνιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζιζανιοκτόνων, θειουρίας και διαφανών τεχνητών ρητινών. σε αγώνες. ως σταθεροποιητικό παράγοντα στη φωτογραφία. σε διάφορες συνθέσεις στεγανοποίησης, ως πρόσθετο στην βαφή και την εκτύπωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. ως ιχνηλάτης σε πεδία πετρελαίου. στον διαχωρισμό του αφνίου από ζιρκόνιο και σε τιτλομετρικές αναλύσεις.
Τον Μάιο του 1945, ο Γενικός Διευθυντής της USAAF Victor E. Betrandias πρότεινε στον ανώτερο στρατηγό Arnold να χρησιμοποιήσει θειοκυανικό αμμώνιο για τη μείωση των καλλιεργειών ρυζιού στην Ιαπωνία στο πλαίσιο των βομβιστικών επιδρομών στη χώρα τους.
Το θειοκυανικό αμμώνιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σιδήρου σε αναψυκτικά με χρωματομετρία.
Το θειοκυανικό αμμώνιο παρασκευάζεται με την αντίδραση του διθειάνθρακα με υδατική αμμωνία. Το διθειοκαρβαμικό αμμώνιο σχηματίζεται ως ένα ενδιάμεσο στην αντίδραση αυτή, το οποίο κατά την θέρμανση αποσυντίθεται σε θειοκυανικό αμμώνιο και υδρόθειο:
CS2 + 2ΝΗ3 (υδατ.) – ΝΗ2C (= S) SNH4 – ΝΗ4SCN + H2S
Το θειοκυανικό αμμώνιο είναι σταθερό στον αέρα. Ωστόσο, κατά τη θέρμανση, ισομερίζεται σε θειουρία:
Τα μίγματα ισορροπίας στους 150 ° C και 180 ° C περιέχουν θειουρία 30,3% και 25,3% (κατά βάρος), αντίστοιχα. Όταν θερμαίνεται στους 200 ° C, η ξηρή σκόνη αποσυντίθεται σε αμμωνία, υδρόθειο και διθειάνθρακα, αφήνοντας ένα υπόλειμμα θειοκυανικού γουανιδινίου.
Το NH4SCN είναι ασθενώς όξινο λόγω του ιόντος αμμωνίου. αντιδρά με υδροξείδια αλκαλίων, όπως υδροξείδιο του νατρίου ή υδροξείδιο του καλίου για να σχηματίσει θειοκυανικό νάτριο ή θειοκυανικό κάλιο μαζί με νερό και αμμωνία. Το θειοκυανικό ανιόν, ειδικότερα, αντιδρά με άλατα τρισθενούς σιδήρου για να σχηματίσει ένα βαθύ κόκκινο σύμπλοκο θειοκυανικού σιδήρου:
6 SCN- + Fe3 + → [Fe (SCN) 6] 3-
Το θειοκυανικό αμμώνιο αντιδρά με αρκετά μεταλλικά ιόντα, όπως χαλκό, άργυρο, ψευδάργυρο, μόλυβδο και υδράργυρο, σχηματίζοντας τα ιζήματα θειοκυανικού τους, τα οποία μπορούν να εκχυλιστούν σε οργανικούς διαλύτες.