Ακεταλδεϋδη 250ml 40%
Ακεταλδεϋδη 250ml
40%
H αιθανάλη ή ακεταλδεΰδη (αγγλικά: ethanal) είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο, με μοριακό τύπο C2H4O, αν και συχνά γράφεται πιο αναλυτικά ως CH3CHO ή και (συντομογραφικά) MeCHO. Είναι μια από τις πιο σημαντικές αλδεΰδες, που έχει ευρύτατη παρουσία στη φύση, αλλά και παράγεται σε μεγάλη βιομηχανική κλίμακα. Βρίσκεται, με φυσικό τρόπο, στον καφέ, στο ψωμί και στα ώριμα φρούτα, ενώ γενικά παράγεται από φυτά, ως μέρος του μεταβολισμού τους. Παράγεται, επίσης, με οξυγόνωση του αιθενίου, και αποτελεί την αιτία για τη μέθη μετά από κατανάλωση αιθανόλης, αφού παράγεται από την τελευταία στο ήπαρ, και πιο συγκεκριμένα, από το ένζυμο αλκοολική δεϋδρογονάση. Οι διαδρομές έκθεσης στην αιθανάλη περιλαμβάνουν τον αέρα, το νερό, τη γη ή τα υπόγεια ύδατα, αλλά επίσης από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και από το κάπνισμα. Η κατανάλωση δισουλφιράμης εμποδίζει τη δράση του ενζύμου αιθαναλική δεϋδρογονάση, δηλαδή του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό της αιθανάλης σε αιθανικό οξύ, και γι’ αυτό προκαλεί την αύξηση της συγκέντρωσης αιθανάλης στο σώμα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer) κατέταξε την αιθανάλη στην Ομάδα 1 των καρκινογόνων.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός τύπος: C2H4O
Μοριακό βάρος: 44.053 g·mol−1
Σημείο ζέσης: 20.2 °C
Σημείο τήξης: −123.37 °C
Πυκνότητα: 0.784 g·cm−3 (20 °C)
Διαλυτότητα στο νερό: πλήρως διαλυτό
Εμφάνιση: άχρωμο υγρό
Χημική Δομή
Ασφάλεια και αποθήκευση
Εύφλεκτο Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα Επκίνδυνο για την υγεία
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου
Αναλυτική περιγραφή
Παραδοσιακά η αιθανάλη χρησιμοποιούνταν κυρίως για την παραγωγή του αιθανικού οξέος. Αυτή η εφαρμογή είναι σε φθίνουσα πορεία, γιατί το αιθανικό οξύ παράγεται πιο αποτελεσματικά από μεθανόλη, με τις διεργασίες Monsanto και Cativa. Ωστόσο, η παραγωγή αιθανικού οξέος από αιθανάλη εφαρμόζεται, ακόμη, πολύ. Όσο δε αφορούν οι αντιδράσεις συμπύκνωσής της, η αιθανάλη είναι πολύ σημαντική ηια την παραγωγή παραγώγων της πυριδίνης, της 2,2-δι(υδροξυμεθυλο)-1,3-προπανοδιόλης και της 2-βουτενάλης. Η ουρία και η αιθανάλη συνδυάζονται δίνοντας μια χρήσιμη ρητίνη. Ο οξικός ανυδρίτης αντιδρά με την αιθανάλη δίνοντας διαιθανικό αιθυλιδενοδιεστέρα, ένα χρήσιμο ενδιάμεσο για την παραγωγή αιθανικού βινυλεστέρα, που χρησιμοποοιείται με τη σειρά του για την παραγωγή πολυβινυλαιθανικού οξέος.