Κιτρικό Νάτριο 250g
Κιτρικό Νάτριο 250g διένυδρο
Το Κιτρικό Τρινάτριο έχει τον χημικό τύπο Na3C6H5O7. Μερικές φορές αναφέρεται απλώς ως “κιτρικό νάτριο”, αν και το κιτρικό νάτριο μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε από τα τρία άλατα νατρίου του κιτρικού οξέος. Διαθέτει αλατούχο, ελαφρώς πικάντικο άρωμα. Είναι ελαφρώς βασικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με κιτρικό οξύ για βιολογικά συμβατά ρυθμιστικά διαλύματα.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός Τύπος: Na3C6H5O7 2H2O
Μοριακή μάζα: 258.06 g/mol (anhydrous), 294.10 g/mol (dihydrate)
Εμφάνιση: λευκή κρυσταλλική σκόνη
Πυκνότητα: 1.7 g/cm3
Σημείο τήξης: > 300 °C (572 °F; 573 K) (hydrates lose water ca. 150 °C)
Σημείο ζέσης: αποσυντίθεται
Χημική Δομή
Ασφάλεια και αποθήκευση
Προκαλεί ερεθισμό
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου σε σκιερό μέρος.
Αναλυτική περιγραφή
Το Κιτρικό Τρινάτριο χρησιμοποιείται κυρίως ως πρόσθετο τροφίμων, συνήθως για γεύση ή ως συντηρητικό. Ο αριθμός Ε είναι E331. Το κιτρικό νάτριο χρησιμοποιείται ως αρωματικός παράγοντας σε ορισμένες ποικιλίες σόδα club. Είναι συνηθισμένο ως συστατικό του bratwurst, και χρησιμοποιείται επίσης σε εμπορικά έτοιμα για κατανάλωση ποτά και μίγματα ποτών, συμβάλλοντας σε μια γεύση πικάντικη. Βρίσκεται σε μίγμα ζελατίνης, παγωτού, γιαούρτι, μαρμελάδες, γλυκά, σκόνη γάλακτος, επεξεργασμένα τυριά, ανθρακούχα ποτά και κρασί, μεταξύ άλλων.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθεροποιητής γαλακτωματοποίησης κατά την παρασκευή τυριού. Επιτρέπει την τήξη του τυριού χωρίς να λιπαίνεται, σταματώντας τη διαίρεση των λιπών.