Νιτρικός Χαλκός 250g
Νιτρικός Χαλκός 3H2O 250g
O νιτρικός χαλκός (II), Cu (NO3) 2, είναι μια ανόργανη ένωση που σχηματίζει ένα μπλε κρυσταλλικό στερεό. Ο άνυδρος νιτρικός χαλκός σχηματίζει βαθύ μπλε-πράσινους κρυστάλλους και υποχωρεί σε κενό στους 150-200 ° C. Το νιτρικό χαλκό εμφανίζεται επίσης ως πέντε διαφορετικά ένυδρα άλατα, τα πιο συνηθισμένα είναι το τριένυδρο και το εξαένυδρο. Αυτά τα υλικά απαντώνται πιο συχνά στο εμπόριο από ό, τι στο εργαστήριο.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός τύπος: Cu(NO3)2
Μοριακό βάρος: 187.5558 g/mol (anhydrous)
241.60 g/mol (trihydrate)
232.591 g/mol (hemipentahydrate)
Σημείο ζέσης: 256 °C
Σημείο τήξης: 170 °C
Πυκνότητα: 3.05 g/cm3 (anhydrous)
2.32 g/cm3 (trihydrate)
2.07 g/cm3 (hexahydrate)
Εμφάνιση: μπλε κρύσταλλοι
Χημική Δομή
Ασφάλεια και αποθήκευση
Οξειδωικό Διαβρωτικό Επικίνδυνο για το περιβάλλον Τοξικό Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Αναλυτική περιγραφή
Ο νιτρικός χαλκός (II) βρίσκει μια ποικιλία εφαρμογών, η κύρια είναι η μετατροπή του σε οξείδιο του χαλκού (II), το οποίο χρησιμοποιείται ως καταλύτης για μια ποικιλία διεργασιών στην οργανική χημεία. Τα διαλύματά του χρησιμοποιούνται σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και γυαλιστικά για άλλα μέταλλα. Τα νιτρικά χαλκού βρίσκονται σε κάποια πυροτεχνήματα. Συχνά χρησιμοποιείται στα σχολικά εργαστήρια για να αποδείξει χημικές αντιδράσεις βολταϊκών κυττάρων. Είναι ένα συστατικό σε μερικές κεραμικές στιλβώσεις και μεταλλικές πατίνες.
Οργανική Σύνθεση
Ο νιτρικός χαλκός, σε συνδυασμό με τον οξεικό ανυδρίτη, είναι ένα αποτελεσματικό αντιδραστήριο για τη νίτρωση αρωματικών ενώσεων, υπό τις λεγόμενες “συνθήκες Menke”, προς τιμήν του Ολλανδού χημικού, ο οποίος ανακάλυψε ότι τα μεταλλικά νιτρικά άλατα είναι αποτελεσματικά αντιδραστήρια για νίτρωση. Το ενυδατωμένο νιτρικό χαλκό που απορροφάται από άργιλο παρέχει ένα αντιδραστήριο που ονομάζεται “Claycop”. Ο προκύπτων μπλε χρωματισμένος πηλός χρησιμοποιείται ως πολτός, για παράδειγμα για την οξείδωση θειολών προς δισουλφίδια. Το Claycop χρησιμοποιείται επίσης για τη μετατροπή των διθειοακετάλων σε καρβονύλια. Ένα σχετικό αντιδραστήριο με βάση τον μοντμοριλλονίτη έχει αποδειχθεί χρήσιμο για τη νίτρωση αρωματικών ενώσεων.