Συσκευή Ώσμωσης
Η Συσκευή Ώσμωσης αποτελείται από σωλήνα που τοποθετείται κάθετα σε μια γυάλα με νερό που φέρει πορώδη μεμβράνη.
Όταν εισάγουμε ένα διάλυμα ζάχαρης το υγρό θα ανυψωθεί στο σωλήνα επιδεικνύοντας το φαινόμενο της ώσμωσης.
Ώσμωση ονομάζεται το φαινόμενο της διέλευσης περισσότερων μορίων διαλύτη, μέσω ημιπερατής μεμβράνης, από τον διαλύτη στο διάλυμα ή από το διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης (αραιότερο) προς το διάλυμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης σε διαλυμένη ουσία (πυκνότερο).
Οδηγίες:
Στο σύστημά μας γεμίζουμε το «στρογγυλό» δοχείο με το πυκνό διάλυμά (π.χ. ζαχαρόνερο) μέχρι επάνω αν είναι δυνατόν. Στη συνέχεια κλείνουμε με την ημιπερατή μεμβράνη την οποία σφίγγουμε πολύ καλά με τα λαστιχάκια. Γεμίζουμε το κάτω δοχείο με νερό (αραιότερο διάλυμα), και βυθίζουμε το στρογγυλό δοχείο με το σωλήνα μέσα.
Προσέχουμε :
- να είναι σχεδόν ολόκληρο το στρογγυλό μέρος μέσα στο νερό και να εξέχει μόνο ο σωλήνας και
- να μην ακουμπάει στον πάτο για να υπάρχει καλύτερη ροή.
Επειδή η ώσμωση είναι χρονοβόρα διαδικασία, θα χρειαστούν αρκετά λεπτά ώστε να φανεί το αποτέλεσμα που θέλουμε. Αν έχουμε καταφέρει να γεμίσουμε ολόκληρο το δοχείο με τον σωλήνα, η διαδικασία θα είναι πιο σύντομη. Παρατηρούμε ότι η στάθμη μέσα στον σωλήνα αρχίζει ν’ ανεβαίνει όσο διαρκεί η ώσμωση.
Για πιο γρήγορο (οπτικό) αποτέλεσμα μπορούμε να χρωματίσουμε το νερό που βρίσκεται στο μεγάλο δοχείο. Έτσι όταν θα διαπεράσει την ημιπερατή μεμβράνη θα φανεί μέσα στο στρογγυλό δοχείο