Συσκευή Τριχοειδών Φαινομένων
Αποτελείται από τέσσερα τριχοειδή δοχεία διαφορετικών διατομών.
Με βάση.
Τριχοειδές, ονομάζεται κάθε φαινόμενο που παρουσιάζεται, όταν υγρά έρθουν σε επαφή με διάφορα στερεά σώματα. Π.χ. μέσα σε ένα ποτήρι με νερό βυθίζουμε έναν τριχοειδή σωλήνα. Έπρεπε, σύμφωνα με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, η ελεύθερη επιφάνεια του νερού να βρίσκεται στο ίδιο ύψος και στο σωλήνα και στο ποτήρι. Παρατηρούμε όμως, ότι το νερό ανέρχεται μέσα στον τριχοειδή σωλήνα, ψηλότερα από την ελεύθερη επιφάνεια του νερού, που βρίσκεται στο ποτήρι.
Εξήγηση του φαινομένου των τριχοειδών σωλήνων αποδίδεται στις ελκτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων διαφορετικών υλικών. Το νερό ανεβαίνει στους τριχοειδείς σωλήνες του γυαλιού καθώς οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των δύο διαφορετικών υλικών που έρχονται σε επαφή, είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναπτύσσονται μεταξύ των ομοειδών μορίων του νερού.
Οι κινήσεις του νερού π.χ. σε πορώδη υλικά όπως το μπετόν χαρακτηρίζονται ως τριχοειδή φαινόμενα. Τροφοδοτούνται από τις δυνάμεις πρόσφυσης του νερού στους πόρους του μπετόν καθώς και από τις δυνάμεις συνοχής του και κύρια την επιφανειακή τάση του. Είναι δηλαδή μοριακό φαινόμενο. Η Ανοδική Υγρασία οφείλεται στα τριχοειδή φαινόμενα.
Το σύστημα των τριχοειδών πόρων του μπετόν παίζει το ρόλο των λεπτών σωληνίσκων όπου οι δυνάμεις πρόσφυσης και συνοχής υπερνικούν τη βαρύτητα – λόγω των μικροσκοπικών διαστάσεών τους – και τροφοδοτούν ανοδική κίνηση.