Το μάθημα της Τεχνολογίας είναι προσανατολισμένο στο πλαίσιο της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Για τη διδασκαλία του μαθήματος αυτού επιλέχθηκαν μέθοδοι διδασκαλίας, που εκτός από τη μετάδοση γνώσεων, θέτουν ένα σύνολο από ευρύτερους στόχους. Χαρακτηριστικό των μεθόδων είναι ότι δεν στοχεύουν στην απλή μετάδοση μιας συγκεκριμένης ποσότητας γνώσεων (διδακτέα ύλη). Αντίθετα εμπλέκουν τους μαθητές σε ένα σύνολο από δραστηριότητες, με πολλά οφέλη.
Ειδικά για τη πρώτη τάξη του Γυμνασίου η μέθοδος της Ατομικής Εργασίας, προσαρμοσμένη στη μέθοδο “μαθαίνω μέσα από τη πράξη”, δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να έρθει σε επαφή με τεχνολογικά θέματα μέσω μιας σειράς ενεργειών του που σχετίζονται με:
- Θεωρητική μελέτη
- Πραγματοποίηση κατασκευής
- Δημιουργία γραπτής εργασίας
- Παρουσίαση της εργασίας
Οι μαθητές χρησιμοποιώντας απλά υλικά (άξονες, ρόδες, γρανάζια, μοχλούς, συνδέσμους) και έχοντας σαν βάση δόμησης το ειδικό χαρτόνι TechCard, κατασκευάζουν και εξερευνούν τον τρόπο λειτουργίας σε μηχανικά συστήματα, αρχιτεκτονικές κατασκευές, ηλεκτρικά κυκλώματα όπως: γερανογέφυρες, ανελκυστήρες, τελεφερίκ, ρομποτικούς βραχίονες, αυτοκίνητα, αναβατόρια κ.α.
Καθ’ όλη τη διαδικασία του προγράμματος εκπαίδευσης, υπάρχει διαβάθμιση, τόσο στη διδασκαλία, όσο και στη δυσκολία των κατασκευών. Στα πρώτα μαθήματα, οι μαθητές ξεκινούν κατασκευάζοντας μοντέλα χωρίς κίνηση, στη συνέχεια κατασκευάζουν μοντέλα όπου θα δώσουν κίνηση είτε μέσω αεροπνευματικών είτε μέσω μπαταρίας και μοτέρ. Στο επόμενο στάδιο οι μαθητές θα δημιουργήσουν πιο σύνθετα μοντέλα και θα κατανοήσουν τους αυτοματισμούς.
Παιδαγωγικοί Στόχοι
Τα TechCard μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο. Τα TechCard έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τη χρήση στα σχολεία για τη διδασκαλία του σχεδίου, της τεχνολογίας και της επιστήμης.
Οι πρόσφατα σχεδιασμένες εξαρτήσεις είναι πρόγραμμα σπουδών που στρέφεται και επιτρέπει στους μαθητές να κερδίσουν μια εμπράγματη και βιωματική κατανόηση για το πώς λειτουργούν οι σημαντικοί απλοί μηχανισμοί και οι δομές. Αυτοί οι απλοί μηχανισμοί και δομικές μορφές είναι η βάση του “χτισμένου” περιβάλλοντός μας αλλά και ολόκληρος ο μηχανικός κόσμος γύρω από μας.
Τα στοιχεία TechCard γίνονται από την υψηλής ποιότητας κάρτα TechCard, διαθέτουν προ-διάτρηση και “τσάκιση” για γρήγορες κατασκευές ακριβείας. Τα στοιχεία καρτών τροποποιούνται εύκολα για να δημιουργήσουν ατελείωτες δυνατότητες κατασκευής. Η κατασκευή με TechCard επιτρέπει στους μαθητές να κατανοήσουν το πώς η πραγματική εργασία δομών ως απόδοση του υλικού αντανακλά τον πραγματικό κόσμο ακριβέστερα.
Οι μαθητές θα κατανοήσουν βιωματικά την κατασκευή και λειτουργία των απλών μηχανών (τροχοί & άξονες, τροχαλία, σφήνα, μοχλός, κεκλιμένο επίπεδο, βίδα)
Η παιδαγωγική μέθοδος που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα προβλέπει την εργασία των μαθητών σε ομάδες ελεύθερης επιλογής έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στην ομάδα παιδιά από διαφορετικά τμήματα και από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα (σημαντικό και για τα τμήματα ένταξης) με σκοπό την σύγκλιση και την ενσωμάτωση με ομαλό τρόπο μέσω μιας ευχάριστης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τα οφέλη από την διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος “TechCard” στο σχολείο είναι πάρα πολλά.
Οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών που ευνοούν και προάγουν την ομαδοσυνεργατική μάθηση, την ανακαλυπτική διαδικασία και την επίλυση πραγματικού προβλήματος με στρατηγικές που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές χρησιμοποιώντας την εμπειρία που έχουν αποκτήσει. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους μαθητές αφενός να εργαστούν σε ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο, του οποίου η εφαρμογή επιδιώκεται γενικά στις εκπαιδευτικές δράσεις ενώ αφετέρου εργάζονται σε προβλήματα που τους παρουσιάζονται στην πραγματική τους ζωή.