Μαλτόζη 25g
Μαλτόζη 25g
Η μαλτόζη είναι ένας δισακχαρίτης
Με το όνομα δισακχαρίτης (disaccharide) φέρεται ένας διπλός ένυδρος άνθρακας, που λέγεται υδατάνθρακας. Δηλαδή ένα διπλό σάκχαρο , όπως το καλαμοσάκχαρο έχει χημικό τύπο C12H22O11. Σχηματίζεται όταν δύο μονοσακχαρίτες υποβληθούν μιας αντίδρασης συμπύκνωσης, η οποία περιλαμβάνει την εξάλειψη ενός μικρού μορίου, όπως του νερού. Όπως οι μονοσακχαρίτες, έτσι και οι δισακχαρίτες, σχηματίζουν ένα υδάτινο διάλυμα όταν διαλύονται στο νερό.
Από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι η σακχαρόζη (συστατικό των φρούτων και η κυριότερη πηγή γλυκοζης στους ζωικούς οργανισμούς), η λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος) και η μαλτόζη, (προκύπτει από τη διάσπαση του αμύλου κατά την πέψη).[1]
Οι δισακχαρίτες είναι μία από τις τέσσερις χημικές ομάδες των υδατανθράκων (μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες) ]
που σχηματίζεται από δύο μόρια γλυκόζης ενωμένα με έναν α(1?4) γλυκοζιτικό δεσμό. Η ισομερής μορφή ισομαλτόζη έχει τα δύο μόρια γλυκόζης ενωμένα με δεσμό α(1?6). Η μαλτόζη είναι ένα από τα προϊόντα της διάσπασης του αμύλου, ενός πολυσακχαρίτη αποτελούμενου από χιλιάδες μόρια γλυκόζης. Βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα σε βλαστημένους καρπούς δημητριακών, στους οποίους το άμυλο που υπήρχε αρχικά έχει αρχίσει να διασπάται από τις αμυλάσες σε μικρότερες αλυσίδες γλυκόζης.
Η προσθήκη ενός επιπλέον δακτυλίου γλυκόζης στη μαλτόζη οδηγεί στη μαλτοτριόζη, ενώ με την προσθήκη ακόμη περισσότερων μονάδων γλυκόζης δημιουργούνται ολιγοσακχαρίτες γνωστοί με την ονομασία δεξτρίνες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων.
Στον ανθρώπινο οργανισμό κατά το τελικό στάδιο της πέψης των αμυλούχων τροφών η μαλτόζη διασπάται σε δύο μόρια γλυκόζης από το ένζυμο μαλτάση