Υπερμαγγανικό Κάλιο 250g
Υπερμαγγανικό Κάλιο 250g
Το Υπερμαγγανικό Κάλιο είναι ανόργανη χημική ένωση με τύπο KMnO4. Είναι άλας, αποτελούμενο από κατιόντα καλίου (K+) και υπερμαγγανικά ανιόντα (MnO4–. Παλαιότερα γνωστό ως υπερμαγγανική ποτάσ(σ)α ή ως «κρύσταλλοι του Κόντι», είναι ισχυρό οξειδωτικό μέσο. Διαλύεται στο νερό για να δώσει έντονου ροζ ή μοβ χρώματος διαλύματα, με την εξάτμιση των οποίων απομένουν πρισματικοί μοβ-μαύροι αστραφτεροί κρύσταλλοι. Το 2000 η παγκόσμια παραγωγή εκτιμήθηκε σε 30.000 τόνους. Σε αυτή την ένωση, το μαγγάνιο είναι στην έβδομη (7+) κατάσταση οξείδωσης.
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός τύπος: KMnO4
Μοριακό βάρος: 158.034 g/mol
Σημείο τήξης: 240 °C
Πυκνότητα: 2.7 g/cm3
Διαλυτότητα στο νερό: 76 g/L (25 °C)
250 g/L (65 °C)
Εμφάνιση: μωβ γκρι κρύσταλλοι
Χημική Δομή Υπερμαγγανικό Κάλιο 250g
Ασφάλεια και αποθήκευση
Επικίνδυνο για την υγεία Επικίνδυνο για το περιβάλλον Οξειδωτικό Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Αναλυτική περιγραφή
Το 1659 ο Johann Rudolf Glauber συντήκνυε μείγμα του πυρολιθικού ορυκτού (διοξείδιο του μαγγανίου, MnO2) και ανθρακικού καλίου για να αποκτήσει ένα υλικό το οποίο, όταν διαλύεται σε νερό, έδωσε ένα πράσινο διάλυμα (ανθρακικό κάλιο) που αργά μετατοπίστηκε σε βιολετί και τελικά κόκκινο . Η παρούσα έκθεση αντιπροσωπεύει την πρώτη περιγραφή της παραγωγής υπερμαγγανικού καλίου. Λίγο μετά από 200 χρόνια, ο χημικός του Λονδίνου Henry Bollmann Condy είχε ενδιαφέρον για τα απολυμαντικά. διαπίστωσε ότι η τήξη του πυρολουσίτη με υδροξείδιο του νατρίου (NaOH) και η διάλυση του σε νερό παρήγαγε ένα διάλυμα με απολυμαντικές ιδιότητες. Πατεράγησε αυτή τη λύση και την κυκλοφορεί ως «υγρό του Condy». Αν και αποτελεσματική, η λύση δεν ήταν πολύ σταθερή. Αυτό ξεπεράστηκε με τη χρήση υδροξειδίου του καλίου (ΚΟΗ) και όχι με NaOH. Αυτό ήταν πιο σταθερό και είχε το πλεονέκτημα της εύκολης μετατροπής στους εξίσου αποτελεσματικούς κρύσταλλους υπερμαγγανικού καλίου. Αυτό το κρυσταλλικό υλικό ήταν γνωστό ως «Κρύσταλλοι του Condy» ή «Condy’s powder». Το υπερμαγγανικό κάλιο συγκριτικά ήταν εύκολο να κατασκευαστεί, οπότε ο Condy αναγκάστηκε στη συνέχεια να αφιερώσει μεγάλο χρονικό διάστημα σε δίκες για να εμποδίσει τους ανταγωνιστές να εμπορευθούν παρόμοια προϊόντα.
Οι πρώτοι φωτογράφοι το χρησιμοποίησαν ως συστατικό της σκόνης φλας. Τώρα αντικαθίσταται από άλλους οξειδωτές, λόγω της αστάθειας των μιγμάτων υπερμαγγανικού.