Ανθρακικό Κάλιο 500g
Το Ανθρακικό Κάλιο είναι η ανόργανη ένωση με χημικό τύπο K2CO3. Είναι λευκό άλας και εμφανίζεται στέρεα μορφή, όπως όλα τα άλατα. Είναι ευδιάλυτο στο νερό. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή σαπουνιού και γυαλιού.
500g
Στερεό
Cas Number: 584-08-7 (άνυδρο)
Φυσικοχημικές Ιδιότητες
Μοριακός τύπος: K2CO3
Μοριακό βάρος: 138.205 g/mol
Σημείο ζέσης: αποσυντίθεται
Σημείο τήξης: 891 °C
Πυκνότητα: 2.43 g/cm3
Διαλυτότητα στο νερό:
Εμφάνιση: λευκό στερεό
Χημική Δομή για Ανθρακικό Κάλιο
Ασφάλεια και αποθήκευση
Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου
Αναλυτική περιγραφή
Το ανθρακικό κάλιο είναι το κύριο συστατικό της ποτάσας και η πιο εκλεπτυσμένη τέφρα μαργαριταριών ή άλατα τρυγίου. Ιστορικά, η τέφρα μαργαριταριών δημιουργήθηκε με το ψήσιμο ποτάσας σε κλίβανο για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών. Η λεπτή, λευκή σκόνη που απομένει ήταν η μαργαριτάρι τέφρα. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που εκδόθηκε από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ απονεμήθηκε στον Samuel Hopkins το 1790 για μια βελτιωμένη μέθοδο παραγωγής ποτάσας και τέφρας μαργαριταριού.
Στα τέλη του 18ου αιώνα στη Βόρεια Αμερική, πριν από την ανάπτυξη της σκόνης ψησίματος, η τέφρα μαργαριταριών χρησιμοποιήθηκε ως παράγοντας διόγκωσης για τα γρήγορα ψωμιά.
Το Ανθρακικό Κάλιο παρασκευάζεται εμπορικά από την αντίδραση Υδροξείδιο του Καλίου με διοξείδιο του άνθρακα:
2 KOH + CO2 → K2CO3 + H2O